Šediváčkův long 2019

Co píše organizátor.
Tento čtyřetapový a pětietapový závod psích spřežení na 200 km a 300 km po hřebenech Orlických hor s jedním povinným přenocováním na sněhu je Mistrovstvím ČR v LONGu (dlouhá trať). Jde o jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě a nejdelší závod v České republice. Je extrémní i převýšením – spřežení nastoupají během závodu více než 7500 metrů. Šediváčkův long byl před deseti lety Mistrovstvím Evropy v LONGu i v MIDu a nyní patří do série čtyř závodů psích spřežení o titul ULTIMATE SLEDDOG CHALENGE. Další tři závody této série se konají v Rakousku, Německu a ve Švýcarsku.

Tradičně se začíná a končí v osadě Jedlová v obci Deštná v Orlických horách, ve spolupráci s níž se závod pořádá. Šediváčkův LONG nabízí ojedinělý zážitek závodníkům a jejich psům, divákům, organizátorům i sponzorům. Závod láká do tohoto krásného kraje mnoho návštěvníků, kteří mají chuť okusit kouzla polárních světů, světa lidí vzdorujících mrazivému počasí a jejich věrných pomocníků psů. Je především oslavou lidského a psího souznění, kamarádství a v neposlední řadě nádherné ač drsné přírody zasněžených Orlických hor. Přijďte nasát atmosféru mrazivého Severu a dávného přátelství člověka a psa, nad kterou bdí ve věčných psích lovištích samotný Šediváček!

Zůčastnili jsem se za podpory přátel a Plzeňského kraje. Bohužel jsme nedokončili oficiální závod a dojeli pouze v turistcké kategorii po ujetých 180ti kilometrech. Zdraví psů je vždy na prvním místě.

Šediváčkův long 2019